Norjalaista sisustusta ja unelmien toteutumista

Kotihoidon harjoittelu on jo ohitse, joten olen pahasti myöhässä päivitysteni kanssa! Harjoittelu kesti viisi viikkoa kaupungin kotisairaanhoidossa. Alueet ovat noin viisi kilometriä säteeltään, joten toimistoja on useita. Toimistolle oli vain kilometri matkaa, joten sinne oli kiva kävellä joka päivä. Norjalaisten kotisairaanhoidon harjoittelu on kolmantena vuonna ja se kestää 10 viikkoa (kuten sairaalaharjoittelutkin). Olinkin neljän viikon sijaan viisi viikkoa harjoittelemassa, koska minulla oli vapaa aikaa ennen kotiinlähtöä runsaasti ja viihdyin aivan mainiosti harjoittelussa! Ehdin olemaan työvuoroissa kahden eri hoitajan kanssa. Norjalaiset opiskelijat ovat työparina 6 ensimmäistä viikkoa ja 4 viimeistä työskentelevät itsekseen omalla autolla, joka minulle oli tietenkin mahdotonta kielen vuoksi. Auton ratissa olin kuitenkin koko ajan ja loppuviikoista työskentelymme olikin jo aika sutjakkaa, ja ihan norjaksi! Olen oppinut kieltä sitä vauhtia, että tutorini puhui minulle pelkkää norjaa ja myös asiakkaiden kanssa kommunikoin jo ongelmitta tiettyyn pisteeseen asti! Olen itsekin aivan äimistynyt miten helppoa on ymmärtää ja puhua! Olen toiminut sienenä koko harjoitteluajan ja koittanut imeä itseeni niin paljon tietoa ja vaikutteita kuin mahdollista.

Kohtasimme erittäin mielenkiintoisia asiakkaita ja kaiken ikäisiä. On aivan erilaista vierailla toisen ihmisen kotona ja se tuo monta haastetta mukanaan, enemmän kun arvaisi. Eteen tulee tilanteita, joissa pitää reagoida nopeasti ja arvioida asiakkaan hätä tietämättä tästä oikeastaan mitään. Ensiaputaidot tulivat tarpeeseen muutamassa tapauksessa. Asiakasta pitää kunnioittaa ja ohjata aina tälle sopivalla tavalla. Kotisairaanhoito tekee myös yhteistyötä muun muassa Pelastusarmeijan päihdeasuntojen kanssa sekä huumekorvaushoito klinikan kanssa, joka tuo oman riskinsä työhön. Opin paljon siitä, miten valtio toimii ja rahoittaa sairaille apua. Kotisairaanhoito todella on täällä ilmaista, joka on ihan suunnaton etu varsinkin vanhuksille. Ihminen pystyy elämään arvokasta elämää paljon pidempään, sillä arkielämä koostuu pienistä asioista kuten puhtaudesta, turvallisuudesta ja avun saatavuudesta nopeasti. Norjalaiset sisustavat myös ihan eri tavalla, joka oli kiva huomata :-).

Olen käynyt kielikurssilla, joka etenee tosin tuskallisen hitaasti siihen nähden, miten paljon norjaa olen kuullut muuten. Kaikista kansainvälisistä opiskelijoista on tullut tuttuja ja ilmapiiri täällä on todella kiva! Olemme syöneet ristiin eri kulttuurien ruokia kiinalaisesta portugalilaiseen ja juhlintaakin on riittänyt! Norjalaisia tuttujakin olen saanut jo paljon, käyn varmasti heitä moikkaamassa ensi kesänä! Ilma täällä on kylmenemään päin, mutta koska asumme meren vieressä (ehkä?), täällä ei ole pilviä melkein koskaan, joten aurinko paistaa syksylläkin paljon! Se on Mikkelin keliin aika muutos ja piristää kummasti! Huomenna hyppäämme Oslon junaan ja menemme yhdessä norjalaisen opiskelijan kanssa Anatomisk Instituteen tutustumaan ruumiinosiin! Hoitaja-opiskelijat käyvät siellä aina ensimmäisenä opiskeluvuotena. En oikein tiedä mitä muuta meille on tiedossa, paitsi ruumiinosien leikkelyä! Tein jo valmiiksi ’matpakkenit’ meille norjalaiseen tapaan sillä emme ehdi varmaan syömään päivällä. Illalla on tiedossa läksiäiset ja vedämme jotakin kivaa päälle ja käymme porukalla tanssimassa. Matpakkeniin kuuluu aina kaksi leipäviipaletta ’med pålegg’ eli leivänpäällisineen, usein hedelmä, jugurtti ja Kvik Lunsj suklaapatukka. Patukka on pakollinen ainakin sunnuntaisin, jolloin on tapana käydä perheen kanssa ’søndagsturilla’. Vuonot ovat tavallisin paikka, mutta ’søndagstur’ tarkoittaa myös ihan kävelyä metsässä tai yhteistä tekemistä perheen kanssa. Sunnuntaina useat perheet myös syövät brunssia yhdessä. Yhteiset perinteet ovat jotain, mitä norjalaiset tuntuvat vaalivan ja nauttivan ympäri vuoden.

Suurin palkkioni tästä syksystä on ollut työtarjous, jonka sain ensi kesäksi samaan kotihoidon paikkaan! Olen siitä erittäin iloinen ja tulen mielelläni samaan kaupunkiin takaisin ja matkustamaan Norjassa lisää! Harjoittelu siis todella avaa ovia ulkomaille! Nyt vain opiskelemaan norjaa lisää kotiin! Viikon päästä lennän Suomeen ja pidän sormia ristissä ettei lumi ehdi satamaan tänne ennen sitä! Vielä aurinkoisia päiviä riittää ja ensi viikolle on vielä paljon tekemistä!

Ha en flott høst!

-Hanna

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s