Ulkomaille voi lähteä koko lukuvuodeksi, puoleksi, opiskelemaan kursseja tai harjoittelemaan, niinkuin minä sairaanhoitajaopiskelijana tein.
Erasmusvaihdon vähimmäiskesto on 3 kk. Norjassa teen kirurgisen harjoittelun, kotisairaanhoidon harjoittelun sekä projektiharjoittelun. Periaatteessa kaikki aikani menee harjoittelujen parissa, mutta vapaapäiviähän kertyy kaksi viikossa, sekä loppuajasta minulle jää reilu viikko vapaa-aikaa ja voin lähteä käymään muissakin kaupungeissa (tai vaikka Ruotsissa tai Tanskassa jos huvittaa, ovat laivamatkan päässä). Lähdin liikkeelle edellisenä syksynä koulun kv-koordinaattorin kautta, jolta kyselin alustavat tiedot ja sovimme haastatteluajan. Hän kyseli alustavasti Norjan päästä mahdollista harjoittelupaikkaa, ja teimme paperityöt valmiiksi. Innokkaana opiskelijana odotus oli pitkä, ja keväällä viestittelin Norjan kouluun edestakaisin sekä teimme yhdessä heidän, sekä MAMKin opettajien kanssa vaihtosuunnitelman.
Norjaan lähtiessä hoidettavia asioita ei ole määrällisesti paljon. Erityisiä rokotuksia ei tarvita eikä viisumia hankkia. Passi oli vain lentomatkan vuoksi hankintalistalla, muuten Norjaan pääsee vaikka kuvallisella Kela-kortilla. Vatsavaivoja tai ötököitä ei tarvitse pelätä, eikä lentomatkakaan ole veritulppia aiheuttava. Erasmusvaihtoon saa Erasmus tuen, jonka määrä riippuu kohdemaasta. Kela antaa normaalisti opintotukea sekä halutessaan saa tuplasti korotettua opintolainaa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti on hyvä olla mukana, vaikkei Norja kuulu EU:hun. Sillä saa Kelan korvaaman hoidon samaan hintaan, kuin paikalliset. Norjassa julkisessa terveydenhuollossa on nimellinen korvaus, aivan kuten Suomessa. Vakuutukset kukin hankkii omantuntonsa mukaan, ainakin kotivakuutus Suomeen on varmasti hyvä olla matkalle lähtiessä.
Harjoitteluvaihdon mahtavia puolia ovat käytännön oppiminen tuplasti kiehtovammalla tavalla uudessa ympäristössä, uudella kielellä ja uusien ihmisten kanssa. On ainutlaatuista päästä näkemään ja vertaamaan toisen maan (vaikkei kovin erilainen olisikaan) tapoja ja hoitotyön keinoja. Vaikka kulttuuri olisi kovin erilainen, tai aseptiikka päin puuta, motivoitunut opiskelija vie varmasti jotakin uutta ja oppimaansa takaisin kotimaahan ja työhönsä. Vaihto laajentaa ajatusmaailmaa väistämättä, ja uudessa ympäristössä pääsee kehittämään sekä sosiaalisia-, että oppimistaitojaan. Vaihtona harjoitteluvaihto on mukava myös, koska se ei ole pitkä, eikä pitkästyttävä. Harjoitteluvaihto voi myös avata ovia työmaailmaan. Koska hoitotyön koulutusohjelma on käytäntöpainotteinen on harjoitteluvaihto mahtava vaihtoehto piristää kolmen ja puolen vuoden (ellei enemmänkin) urakkaa.